Ostin tämän lampun lastenlasten nukkuma huoneeseen yövaloksi.
Kaikki meidän 6 lastenlasta on 5-vuotta tai alle,
niin vaikka mummula on tuttu paikka, on kuitenkin turvallisempaa
mennä nukkumaan, kun on yövalo.
Minulla kuoli liikakasteluun yksi iso kaktus,
niin ostin sen tilalle jukkapalmun ja posliinikukan.
Ne kun ei halppiksessa montaa euroa maksanut.
Ajattelin, että jos siirtäisin lastenlasten nukkumahuoneessa
lipaston ikkunan alle,
niin saisinkohan kasvit menemään paremmin talven yli.
Kaikki kasvit ei tähän lipaston päälle mahtuneet.
Isoposliinikukka voi olla köynnöstävä tai pensasmainen, joten sitä voi kasvattaa amppelissa ja köynnöskehikkoon tai kaareen tuettuna. Tummanvihreät, kiiltävät lehdet ovat vastakkaisia, vahamaisia, nahkeita ja ehytlaitaisia. Lehden pituus on noin 5-8 cm. Kukka on sarjamainen, 10-20 kukan kukinto. Hohtavan vahamaiset kukkien terälehdet ovat valkoisia tai vaaleanpunertavia, viisiteräisiä. Kukan keskuksen lisäteriökiehkura on punertava. Kukinta kestää pitkään, keväästä syksyyn. Lämpimällä säällä kukat erittävät mesipisaroita.
Posliinikukka viihtyy valoisalla ikkunalla osittaisessa auringonpaisteessa, mutta pitkäaikaista paahdetta se ei siedä. Varjossakin isoposliinikukka menestyy, mutta ei kuki. Isoposliinikukan sijoituspaikan tulee olla vedoton. Luontaisilla kasvupaikoillaan Kiinassa, Itä-Aasiassa ja Australiassa se kasvaa epifyyttinä puiden rungoilla, joten isoposliinikukka tyytyy pieneen multatilaan ja ruukkuun. Jos ruukun koon vaihtaa liian suureksi, kukkiminen ehtyy. Isoposliinikukka istutetaan aina samaan istutussyvyyteen kuin se on ollut. Mullaksi isoposliinikukalle sopii sekä Kukkamulta että Viherkasvimulta.
Isoposliinikukka kastellaan kerralla läpikotaisin ja sitten mullan annetaan kuivahtaa ennen seuraavaa kastelua. Liikakastelulle kasvi on herkkä. Jos kasvilla on nuput, kastelua lisätään niin, ettei multa pääse kuivahtamaan. Kukintaan valmistautuvaa isoposliinikukkaa lannoitetaan kahden viikon välein Kukkaravinneliuoksella tai Luonnonmukaisella lannoitteella. Talvikaudella lannoitetta voi antaa mietona liuoksena silloin tällöin kastelun yhteydessä.
Isoposliinikukkaa voi lisätä keväällä 5-10 cm pitkistä latvapistokkaista. Yhdestä kasviyksilöstä pistokkaita kannattaa ottaa säästellen.
(Kekkilä)
JUKKAPALMU
Yucca elephantipes, Yucca guatemalensis
Jukkapalmu eli kiiltojukka on yksi suosituimmista huonekasveistamme. Sen vehreä ja selkeä kasvutapa sopii tyyliltään moneen erilaiseen tilaan. Jukkapalmu kasvaa puumaiseksi pensaaksi ja se on helppohoitoinen viherkasvi, jonka ainoa perusvaatimus on riittävä valonsaanti.
Jukkapalmu kuuluu Yucca-sukuun ja on peräisin Etelä-Amerikan kuivilta alueilta. Se kuuluu agaavekasvien heimoon. Jukkapalmun varsi on suomuinen ja ruskea. Rungon alaosassa on usein pullistuma. Lehdet kasvavat puun varren päässä ruusukkeina, ja ovat nahkeita, karkeareunaisia, pehmeäkärkisiä sekä väriltään tummanvihreitä. Jukkapalmu voi hyvin hoidettuna kukkia, jolloin se kasvattaa vartensa päästä valkoisen tai hieman kermanvärisen kukinnon. Kukat ovat kellomaisia ja niitä on kukinnossa runsaasti. Huonekasviksi jukkapalmuja on saatavana hyvin monen kokoisia, yleensä korkeus on 60-150 cm ja ruukkuun voi olla istutettu useampi runko.
Jukkapalmu viihtyy hyvin valoisassa, jopa aurinkoisessa paikassa. Se menestyy myös varjoisemmassa paikassa, mutta tällöin lehtien väri vaalenee ja varren kasvu pidentyy. Kasvin voi siirtää kesällä ulos suojaiseen paikkaan. Jukkapalmu viihtyy normaalissa huoneenlämmössä läpi vuoden, mutta talveksi sen voi myös siirtää viileämpään tilaan. Jukkapalmu viihtyy melko ahtaassa ruukussa, joten vuosittainen mullanvaihto ei ole tarpeellista. Pintamultaa voi vaihtaa keväisin. Jukkapalmulle sopiva multa on hiekkapitoinen Viherkasvimulta tai Kaktus- ja mehikasvimulta.
Jukkapalmu kastellaan kerralla reilusta ja kasteluiden välillä mullan annetaan kuivahtaa. Talviaikaan kastelua vähennetään. Jukkapalmu kuolee helpommin liialliseen kasteluun kuin kuivuuteen, joten kastelu pidetään maltillisena ympäri vuoden. Keväästä syksyyn jukkapalmua lannoitetaan Kukkaravinteella tai Luonnonmukaisella lannoitteella.
Kasvin alimpien lehtien kuoleminen on täysin normaalia. Täysin kellastuneet lehdet poistetaan leikkaamalla ne poikki läheltä runkoa.
Jos jukkapalmun latvus on päässyt kasvamaan liian pitkäksi, sen voi lyhentää keväällä. Leikkaamalla jukkapalmusta tulee myös pensasmaisempi. Latvapistokkaat voi juurruttaa esimerkiksi vedessä uudeksi kasviksi. Kun pistokas on tehnyt juuria, se istutetaan Kesto- tai Kaktus- ja mehikasvimultaan.
(Kekkilä)
Tanskalaisen Kay Bojesen Denmarkin puinen nalle on yksi Kay Bojesenin suunnittelemista puueläimistä. Vuonna 1952 suunniteltu puinen nalle on valmistettu tammesta ja vaahterasta ja sopii yhtä hyvin aikuisille ja lasten leikkikaluksi. Puiset figuurit ovat ajattomia ja arvostettuja lahjoja kaikenikäisille.Tanskalaisen Kay Bojesen Denmarkin puinen nalle on yksi Kay Bojesenin suunnittelemista puueläimistä. Vuonna 1952 suunniteltu puinen nalle on valmistettu tammesta ja vaahterasta ja sopii yhtä hyvin aikuisille ja lasten leikkikaluksi. Puiset figuurit ovat ajattomia ja arvostettuja lahjoja kaikenikäisille.
(Nordic Nest)
Anopinkielen olen saanut menemään jo yhden talven yli.
Mutta liikakastelun takia siitä on kuollut paljon lehtiä.
Maailman söpöin pupu-valaisin.
Kaniyövalo LED-valolla. Pupu yövalon päätä voi liikuttaa hieman eri kulmiin ja pupu on istuma-asennossa, joten se on helppo laittaa esim. hyllyn reunalle. Korkeus 58 cm (Pepusta korviin korkeus on noin 36cm riippuen pään asennosta). Mukana musta johto, jossa ON/OFF-kytkin. Matalajännitteinen muuntaja. Tämä yövalo on uutta Rose in April - tuotemerkin mallistoa. Syötävän söpö pupu! Jokainen kani on yksilöllinen, sillä materiaali levitetään muotille käsin. Tämä tekee lampun sisäpinnasta hieman erilaisen jokaiseen lamppuun ja tuo elävyyttä valoon. Valaisimeen ei voi vaihtaa lamppua ja lampulle on valmistajan takaama vähintään 10 000 tunnin kesto (Tyypillisesti 20 000) eli lamppu kestää vuosia ja vuosia.
(Emma`s ja Mama`s shop)
Maksoin lampusta uutena 89e
Tämän näköinen se on valot päällä.
Pimeässä se valaisee yllättävän hyvin.
Olen kuullut että valoisassa anopinkielen lehdet tulevat vaaleammiksi
ja vastaavasti hämärässä tummemmiksi.
Tämä minun kasvi on ollut hämärässä tähän asti.
En tiedä pitääkö tämä paikkansa.
Tiedätkö sinä?
Tälläistä tietoa löytyi lehtien väristä.
Isoanopinkieli sietää lähes kaikkia valo-olosuhteita, mutta nauttii eniten kirkkaasta valosta. Se kestää melko hyvin myös suoraa paahdetta kunhan pysyy kosteana. Valon määrä vaikuttaa lehtien väritykseen. Lehtien väri haalistuu liian vähäisessä valossa. Anopinkieli menestyy normaalissa huoneenlämmössä, mutta pitää lepokautena myös viileämmästä, n. 15-18 asteen, tilasta. Isoanaopinkieli viihtyy hiekkaisessa mullassa, joten se istutetaan Kaktus- ja mehikasvimultaan tai Viherkasvimultaan. Anopinkielet kasvavat kauneimmin ahtaassa ruukussa. Istutusaika on yleensä maaliskuu. Pystykasvuiset lajit istutetaan uudelleen viimeistään silloin, kun ne täyttävät koko ruukun. Mullanvaihtoa voi lykätä vähentämällä vanhoja lehtiä.
(Kekkilä)
Molemmat uudet kasvit on vielä pienissä ruukuissa joissa ne oli ostettaessa.
Kannattaako ne siirtää isonpiin ruukkuihin nyt?
Vai vaihdanko ruukut vasta keväällä?
Tämä kasvi ei mahtunut lipaston päälle.
Tämä on olohuoneessa sinänsä valoisassa paikassa, muttei kuitenkaan ihan ikkunan alla.
Olisiko minun syytä etsiä tälle valoisampi paikka, että saan menemään talven yli?
Yhden talven yli olen saanut tämänkin menemään.
Mutta kaikki uudet lehtivarret kellastui ja kuoli,
olisinko kastellut tätäkin liikaa??
Tälläistä tietoa löysin:
Palmuvehka viihtyy parhaiten valoisassa, mutta tulee toimeen myös paahteessa. Toisaalta se selviää useita kuukausia liki pilkkopimeässä. Auringossa ollessaan palmuvehka kasvaa nopeammin, varjossa puolestaan palmuvehka tuottaa tummempia lehtiä kuin tavallisesti. Normaali huonelämpötila on sopiva palmuvehkalle ympäri vuoden. Palmuvehka viihtyy läpäisevässä, ravinteikkaassa mullassa. Sopiva multa on Viherkasvimulta. Palmuvehka istutetaan uuteen, suurempaan ruukkuun vasta, kun vanha ruukku käy ahtaaksi. Uudelleenistutusväli on 2-3 vuotta.
Varjon puolella yhden makuuhuoneen ikkunalaudalla on nämä kaksi kasvia.
Orkidean olen saanut yhden kerran kukkimaan uudelleen.
Siksi ajattelin yrittää saada se kukkimaan toisen kerran.
Kaktus tykkäsi olla kasvihuoneessa kesän,
se kasvoi sinä aikana tuon pienen pätkän kokonaan.
Mutta tykkäisin viherkasveista tosi paljon.
Mitä muita helppohoitoisia viherkasveja suosittelisit minulle.
Aurinkokujalta Piia
Mistä olet löytänyt tuollaisen Bojesenin nallen? Meillä on saman tekijän apina, jonka mies sai esikoiselta 60-vuotislahjaksi. On olkkarissa aina missä milloinkin roikkumassa ja meidän mielestämme tosi kiva. Lasten leikkeihin ei olla annettu eikä anneta...
VastaaPoistaAinakin sellainen nettikauppa kuin Nordicnest.fi myy puista nallea ja siellä on myynnissä muitakin puisia eläimiä. Minäkin olen katsonut juuri sitä apinaa, se on siitä kiva kun sen voi laittaa roikkumaan vaikka hyllyn reunasta, sellaisia minulla ei ole ainakaan ennestään. Ei meilläkään lastenlapset saa puisella nallella leikkiä.
PoistaMukavaa keskiviikko aamua.
Voi miten kiva pupuhahmoinen yövalo. On varmasti lastenlasten mieleen.
VastaaPoistaSinulla onkin paljon hyvin kestäviä ja helppoja viherkasveja. Palmuvehkaa esimerkiksi ei saa menehtymään muutoin, kuin kastelemalla sitä liikaa. Pienenä vinkkinä sinulle. Kukat kannattaa kastella huoneenlämpöisellä vedellä aluslautaselle ja antaa kasin imeä vettä (näin talvella) noin viisi minuttia ja kaataa mahdollisesti imeytymätön, ylimääräinen vesi tämän jälkeen pois. Toivottavasti tästä on apua kasteluun.
Minäkin ihastuin lamppuun heti kun näin sen. Kyllä lapsenilapset katsoi sitä vähän aikaa ennen kuin malttoivat ruveta nukkumaan.
PoistaMinulla kukat kuolee juuri siihen, että kastelen niitä liikaa.
Tosi paljon kiitoksia kastelu vinkistä, yritän nyt noudattaa sitä.
Mukavaa keskiviikko aamua.
Minä kutsun itseäni kukkien ja viherkasvien sarjamurhaajaksi, joten et ole yksin tuon kukkienhoito-ongelmien kanssa :)
VastaaPoistaIhana tuo lamppu, ottaisin omaankin makuuhuoneeseen tuollaisen mielelläni!
Kivaa iltaa sinulle Piia!
Hah, hah tuo nimi sopii oikein hyvin myös minulle.
PoistaSe oliskin helppoa jos ei tykkäis viherkasveista, mutta kun mä tykkään niistä paljon, ne tuo sisustukseen jotakin sellaista mikä siitä puuttuu ilman viherkasveja.
Minustakin se on söpö tuo lamppu, siis minunkin mielestä, ei pelkästään lastenlapsia ajatellen.
Mukavaa keskiviikko aamua Outi.
Pupuvalaisin on ihastuttava. <3
VastaaPoistaKiitos, niin minustakin, joku on keksinyt hyvän idean.
PoistaMukavaa keskiviikko aamua Jonna.
Hurmaava pupuvalo♥ Olen sisäkukkamurhaaja, joten en saa edes koskea vaikka viirivehkoihin etc.Vain muratit ja lehtikaktukset ovat minun juttuni:)
VastaaPoista♥♥
Tuo pupu valo on kyllä niin suloinen, että varmaan moni siitä tykkää, siis ihan aikuisetkin.
PoistaMinä en saa muratteja pysymään hengissä kuin kesällä ulkona. Ja ison kaktukseni kastelin juuri hengiltä. Se ei ole mitään halpaa ostaa sellaista jo tosi iso ja vanha kaktus ja sitten tappaa se. Eli et sinä nyt ihan surkea voi olla kun saat nuo kaksi viherkasvia pysymään hengissä.
Mukavaa keskiviikko aamua sinulle.
Suloinen pupuvalo!
VastaaPoistaMinulla on ruukkukukkina muutama hoya (posliinikukka) ja katosta roikkuu kultaköynnös. Keittiössä on snapsilaseissa pari rahapuun "poikasta". Orkideoja on kaksi, kokeilen saanko ne uudelleen kukkimaan. Yritän välttää liikaa kastelua. Mitään viherpeukaloa minulla ei ole, mutta suht hyvinhän nuo näyttävät pärjäävän. Hoyat on työhuoneessa ikkunan edessä. Niiden ylä on kasvilamppu, jonka laitan palamaan vähäksi aikaa auringonlaskun jälkeen.
Kiitti, olin tosi onnellinen kun löysin lastenlapsille noin kivan yövalon.
VastaaPoistaSinullahan on viherkasveja. Jos et vain ole huomannut, että sinulla on se viherpeukalo kun noin hyvin saat viherkasvisi kasvamaan.
Kannattaa kyllä kokeilla orkideaa saada uudelleen kukkimaan. Mulla se oli talven ikkunalaudalla ja kastelin sitä aluslautaselle aika runsaasti ja sitten annoin kuivua ennen kuin kastelin uudelleen. Ja niin vaan alkoi kukkimaan uudelleen, siis se vanha kukkavarsi.Sitten vein olohuoneen pöydälle ihailtavaksi ja kyllä kukki kauan. Tämä taitaakin olla ainuita onnistumisia viherkasvien kanssa.
Tuollainen kasvilamppu on varmasti hyvä, olen sen ostamista miettinyt, mutta aina on jäänyt.
Mukavaa keskiviikko aamua.
Ihana pupuvalo.
VastaaPoistaMullo oli - 80 luvulla posliinikukka. Huomasin sen lehdistössä vaaleenpunasen ryppään kukkia. Luulin, että työt on löytäneet jonkun kimpun ja laittaneet sinne. Lähempi tarkastelu ja huomasin muutaman kimpun lisää. Tunnustelin kimppuja ja huomasin niiden olevan kiinni ja tuoksuvan miedosti. Posliinikukkani oli alkanut kukkimaan. Hih...
Jukkapalmu mulla on myös ollu.
Nyt ei ole, kuin lahjaksi tullut kaktus. Vuosia sitten sekin. Tosin kaksi vartta on kuollut. Yksi varsi kasvaa vielä.
Elokuussa sain orchidean, viime viikolla siitä putosi viimeiset kukkaset. En tiedä kukkii ko se enää. Tuossa se on ikkunalla.
Pitänee lähteä ruokaostoksille kohta.
Hyvää keskiviikkoa
>Leena L
Kiitos Leena, olin niin iloinen kun sain ostettua sen pupu valon lastenlapsille.
VastaaPoistaJoo posliini kukka kukkii kauniisti, saa nähä miten minun käy, saanko kukkimaan. Tuskin, kun nyt saisin sen edes pysymään hengissä.
Kannattaa yrittää saada se orkidea kukkimaan uudelleen, jos minä sain omani kukkimaan, niin kyllä sinäkin.
Mukavaa keskiviikko aamua sulle.
En sano pupuvalaisimesta mitään, toiset sanoivat jo.
VastaaPoistaOhjeista on varmaan apua kukkienhoidossa, luulisin. Kumma kyllä, miksi pitää kastella liikaa? Siinä minäkin olen hyvin onnistunut. Noh, nyt en ole edes ajatellut hankkia viherkasveja, koska olen niiden kanssa tumpelo.
Toivotaan ainakin, että ohjeista on apua.
VastaaPoistaMinusta on niin mukava lähteä kastelukannun kanssa kierrokselle ja samalla katsomaan mitä kukille kuuluu ja pitäähän sitä samalla antaa vettä, eihän sitä nyt voi kasveja janoon tappaa.
Minun sinni ei anna periksi, kyllä kai sitä joskus täytyy tulla vastaan kasvi, jonka kans mä tulen toimeen.
Mukavaa torstai aamua sulle
Tuo pupuvalaisin on niin ihana, mutta ihan en itselleni raaski ostaa. Kissat se kuitenkin pudottaisi ja rikkoisi.
VastaaPoistaOlen ihan tumpelo kukkienkasvattaja , jolta yleensä kuolee kaikki kukat kastelun puutteessa. Anopinkieltä ja kultaköynnöstä en kuitenkaan ole saanut tapettua =) Ne taitaa olla helppoja kasveja molemmat.
Mä muistan kun tytön kissat oli joskus 15-vuotta sitten aina sen mukana meillä. Ne oli ihan mahdottomia, hyppäs aina esim. lipaston päälle, siitä sellaisen korkean kaapin päälle ja siitä keittiön kaappien päälle. Se toinen kissa hyppäs sieltä keittiön kaappien päältä sitten suoraan lattialle, mitähän sieltä tulis matkaa, jotain kolme metriä. Oli aina paras tietyistä paikoista laittaa tavarat pois, ettei menneet rikki. Nyt vanhempana ne uskalsi jättää yhdeksi yöksi kotiin, kun tyttö oli perheensä kanssa käymässä. Nyt molemmat kissat ovat jo kuolleet.
PoistaAi sinulla on toisinpäin, että kukat kuolee veden puutteeseen. Ehkä ne ei tarvitse niin paljon vettä, kun viihtyvät teillä. Paikallakin on varmasti merkitystä.
Mukavaa torstai aamua sulle.
Kaunis yövalo.
VastaaPoistaKiitos Repu, olen samaa mieltä.
PoistaMukavaa torstai aamua sulle.
Ihana pupuvalaisin sellainen pitää minunkin saada täytyy googlettaa.
VastaaPoistaKiitos, minustakin se on tosi kiva lastenlapsille ja tykkään siitä myös itse.
PoistaMukavaa torstai päivää sinulle.
Ihana valaisin ♥ Minulla myös viherpeukalo keskellä kämmentä, helposti saan kaikki kasvit hengiltä :D
VastaaPoistaKiitos Hannele.
PoistaJoskus tuntuu että vaikka tekee justiin niin kuin kasvin ohjeissa sanotaan, niin minulla ne kuolee silti :(
Mukavaa torstai päivää sinulle.
Söpö valaisin.
VastaaPoistaHyvää viikonloppua sinulle!
Kiitti Maarit.
VastaaPoistaHyvää viikonloppua myös sinne.
Kaunis ,suloinen kani-valo:))
VastaaPoistaSinulla paljon viherkasveja.
voi ,minä en osaa suositella mitään,kahvipöydälle/olohuoneeseen pöydällä aina joku sesonki-kukka:)),minulla:)
Oikein ihanaa viikonloppua,Sinulle!!
Kaikkea ne keksii, kaunis on pupuvalo minustakin.
PoistaNo enpä tiedä onko noita viherkasveja niin paljon, mutta näyttää siltä, kun on kaikki tungettu yhdelle pöydälle.
Älä nyt naura miks ei kukka sulla siinä kuin mullakin, hyvä että erotan ettei ole mitään syötävää.
Mukavaa viikonloppua sinullekkin.
Anteeksi kun kesti tää vastaaminen.
Kiitos, tykkään kanivalosta itsekkin. Totta kukat tekee kodista kodin.
VastaaPoistaKiitti terkuista, täältä takaisin sinne.
Kukat on kauniita ja sisustuksellisia. Tykkäisin itekin, mut olen ihan surkea kukkienkasvattaja. kissatkin vetelee kukkien lehtiä napaansa ja lehdet ruskistuu.
VastaaPoistaPupuvalo on kerrassaan suloinen!
Minä en raaski ostaa mitään kalliita kukkia, kun ne melko varmasti kuolee, mutta jotain halpoja aina välillä tulee kokeiltua.
VastaaPoistaTytöllä oli kans kaks kissaa ja ei se voinut pitää muuta kuin kaktuksia muuten kissat söi kaikki. Vaikka se kokeili kasvattaa rairuohoa että ne ois unohtanu kukat, mutta ei.
Minäkin tykkään pupuvalosta varmaan yhtä paljon kuin lastenlapset.
Kurjaa kun on päivisinkin niin hämärää, ettei saa otettua uusia kuvia postausta varten.
Kyllä viherkasvit ovat vain ihania. Pupuvalaisin on niiiin ihana.
VastaaPoistaSopii hyvin tuohon kukkien kanssa.
Pupuvalaisin on kyllä niin suloinen!
VastaaPoistaViherkasvit ovat valtavan piristävä juttu varsinkin näin talvella ja posliinikukka kuuluu minunkin suosikkeihini.
Rauhaisaa joulun odotusta"
VastaaPoistaAurikokujalle!
Kiitos samoin Liisa.
PoistaIhana on tuo pupuvalaisin. Ihanaa alkavaa viikkoa sinulle.
VastaaPoistaKiitos ja rauhallista joulua sinullekkin.
VastaaPoistaKiitos , se on kyllä aika hellyttävä lampuksi.
VastaaPoistaRauhallista joulua sinulle.